Web programiranje - Edunova

Web programiranje - Edunova

web programiranje
Objavljeno: 16. veljače, 2023.

Edukacija Web programiranje je namijenjena svima koji žele steći znanje o izradi web rješenja za samostalne projekte ili prema željama klijenata, bilo da ste početnik u programiranju ili imate iskustva. Ako su Vam pojmovi kao što su PHP, Javascript, AJAX, API, SQL, HTML i CSS nepoznati – ne bojte se, uz naš stručni tim predavača ćete proći sve i do završetka edukacije izraditi projekt po Vašem izboru, koji će implementirati sve navedeno.

Cilj edukacije je dizajnirati bazu podataka, manipulirati podacima iz baze podataka te dizajnirati korisničko sučelje za pregled i upravljanje podacima.

Kako biste se upoznali sa sadržajem edukacije, pročitajte što ćemo sve koristiti:

PHP (Hypertext Preprocessor) je serverski skriptni jezik koji se najčešće koristi za izradu dinamičkih web stranica. Na ovoj edukaciji ćete proći osnove PHP-a kao što su sintaksa, varijable, klase, metode, funkcije, nizovi, upiti za bazu podataka itd.

SQL (Structured Query Language) je jezik koji se koristi za manipulaciju podacima u relacijskim bazama podataka. Potrebno je naučiti osnove SQL-a kako biste mogli upravljati podacima u bazi podataka.

HTML i CSS su tehnologije korištene za izradu korisničkog sučelja. Dok HTML-om definiramo strukturu stranice, CSS nam služi za definiranje stila stranice.

Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) je tehnologija koja se koristi za dinamičko ažuriranje dijela web stranice bez ponovnog učitavanja cijele stranice. Trebate naučiti osnove Ajax-a kako biste mogli komunicirati s API-jem.

JSON (JavaScript Object Notation) je format za razmjenu podataka koji se koristi u API-jima. Trebate poznavati osnove JSON-a kako biste mogli pravilno parsirati podatke koje generira API i poslati podatke prema korisniku preko API-ja u JSON formatu.

API (Application Programming Interface) u programiranju je sučelje koje se koristi za komunikaciju između različitih aplikacija, sustava ili servisa.

API-ji omogućuju aplikacijama da komuniciraju i razmjenjuju podatke na standardiziran način, što čini aplikacije fleksibilnijima i skalabilnijima. Programiranje API-a često uključuje upotrebu web servisa i tehnologija kao što su JSON, XML, REST, SOAP i HTTP, a često se koriste jezici kao što su JavaScript, PHP, Ruby i Python.

Kada usvojite osnovno znanje o svim gore navedenim tehnologijama, možemo početi stvarati API. Kreirat ćemo bazu podataka, koristiti PHP kako bismo stvorili API koji može dohvatiti, ažurirati ili brisati podatke iz baze podataka, a Ajax će se pobrinuti za komunikaciju s API-jem.

Nakon što smo kreirali API, koristit ćemo softver za testiranje API-ja. Nakon što izradite API učiti ćemo napredne tehnike kao što su autentifikacija i autorizacija korisnika, optimizacija performansi, korištenje drugih tipova baza podataka, upotreba drugih formata podataka i još mnogo toga.

Prilikom završetka edukacije imat ćete gotovu Web aplikaciju koju ćete moći i dalje razvijati u željenom smjeru, a pomoću koje postajete kompetentni za rad u softverskim tvrtkama diljem svijeta.

Ukoliko volite izazove i želite postati Web programer, javite nam se mailom na info@edunova.hr, telefonski na 031 205 555 ili nas osobno posjetite na adresi Lorenza Jägera 5! Također, ako ste nezaposleni, svakako pogledajte i opciju sufinanciranja troškova obrazovanja od strane HZZ-a u obliku Vaučera.

Veselimo se Vašem dolasku!

X