windows 95 | Edunova

win95instalacija
Objavljeno: 24. kolovoza, 2015.

Na današnji dan prije 20 godina rodio se Windows 95 kodnog imena Chicago.

Nakon instalacije i čarobnih 13 instalacijskih disketa dobili smo i “Plug and Play” mogućnost koja nam je obećavala dodavanje novih uređaja na računalo bez instalacije pogonskih programa (drivera).

Ovim operativnim sustavom promijenili smo korisničko iskustvo i ugledali čarobnu tipku Start na izborniku koju nam je kasnije Microsoft ukinuo zatim vratio u Windowsima 10.
Za razliku od ostalih operativnih sustava dobili smo famozni dupli klik za otvaranje datoteka i aplikacija koji su tadašnji korisnici gledali u čudu. Ugrađena je i podrška za dugačka imena datoteka (255 znakova) što je bio napredak u odnosu na MS DOS.  Kako bi omogućili korisnicima korištenje WWW izdana je verzija OEM sR1 gdje smo prvi put imali priliku isprobati Internet Explorer koji je zamijenio The Microsoft Network.

Obavezan dodatak famoznoj devedestetpetici bilo je Microsoft Plus! proširenje u kojem smo birali screensavere, teme, igre i sl. Svoj životni ciklus završio je 2000 godine u verziji OEM SR2.5 a deset godina kasnije dobili smo desetku.