RAZLIKA IZMEĐU 32-bitnih I 64-bitnih PROCESORA - Edunova

maxresdefault copy
Objavljeno: 12. studenoga, 2017.

Dvije osnovne kategorije procesora su 32-bitni i 64-bitni procesori. Kategorija procesora koju računalo koristi, uvelike utječe na performanse tog računala i na vrstu softvera koju računalo može koristiti.

Razlika između 32-bitnih i 64-bitnih procesora

Najznačajnija razlika između ove dvije kategorije procesora je broj proračuna u jedinici vremena (1 sekunda) koje procesor može obaviti. Broj proračuna po sekundi definira brzinu kojom procesor može obaviti određene zadatke. 64-bitni procesori koji se proizvode za osobna računala se mogu sastojati iz više jezgri: Dual core (2 jezgre), quad core (4 jezgre), six core (6 jezgri) i eight core (8 jezgri). Više jezgri omogućava procesoru obavljanje većeg broja proračuna u sekundi, čime procesoru povećava snaga obrade i samim time se ubrzava rad računala. Softverski programi koji zahtijevaju mnogo proračuna po sekundi kako bi neometano radili, u većini slučajeva mogu brže i efikasnije izvršavati naredbe na više jezgrenim 64-bitnim procesorima.

Druga velika razlika između 32-bitnih i 64-bitnih procesora je maksimalna količina RAM memorije (Memorija s nasumičnom pristupom) koju procesor podržava. 32-bitna računala podržavaju maksimalno 3-4 GB (gigabajta) memorije ( 2^32= 4294967296 = 4 GB), dok 64-bitna računala podržavaju puno više od toga (u teoriji 16,8 milijuna terabajta). Svojstvo 64-bitnih procesora da podržavaju veće količine RAM memorije vrlo je bitno kod softverskih programa koji se koriste za grafički dizajn, inženjerske nacrte, obradu videa i slično, jer takvi programi zahtijevaju mnogo proračuna u sekundi kako bi uspješno obavili zadane naredbe.

Važno je napomenuti da računalo sa 64-bitnim procesorom može raditi na 32-bitnom operacijskom sustavu, dok računalo s 32-bitnim procesorom ne može raditi na 64-bitnom operacijskom sustavu. Ovo je još jedna u nizu prednosti 64-bitnog procesora nad 32-bitnim, ali važno je napomenuti da 64-bitni procesor neće raditi punim kapacitetom ako računalo ima instaliran 32-bitni operacijski sustav.

Zaključak:

U današnje vrijeme, 64-bitni procesori postaju sve češći u osobnim računalima. Većina proizvođača danas proizvodi računala sa 64-bitnim procesorima jer su oni danas znatno dostupniji i zato što većina korisnika sada koristi 64-bitne operacijske sustave i programe. Trgovine s računalnim dijelovima danas nude sve manje i manje 32-bitnih procesora, a u skorije vrijeme se očekuje da 32-bitnih procesora neće uopće biti u ponudi.

Autor: mag. ing. el. Nikola Martić