Politika zaštite privatnosti

  • Prilagođenost Vama

    Podatci svakodnevno čine našu uslugu korisnijom, za Vas. Podatke smatramo vrijednošću zbog koje tražimo Vašu privolu za korištenje u slučaju korištenja palete podataka koja Vas identificira kao osobu. Privola je jednostavan mehanizam koji Vam jamči razumijevanje okvira mjera zaštite Vaše privatnosti dok pristupate našim uslugama.

    Što čini naša obrada podataka?

    Želimo da imate puni uvid koje podatke prikupljamo te kako ih upotrebljavamo.

    Ovakva otvorenost jamči Vaše korisničko povjerenje jer upravo korištenjem naših usluga povjeravate nam svoje podatke. Naša je odgovornost jasno izložiti koje podatke prikupljamo te koja je svrha njihovog prikupljanja. Primarno prikupljamo tri najvažnija traga Vaših podataka: Vašu pretragu po webu, podatke o uređaju te vremenske okvire unutar kojih pristupate uslugama. Obradom podataka poboljšavamo Vaše iskustvo web sadržaja.

    U Edunova – Ustanovi za obrazovanje odraslih prikupljamo podatke o posjećenosti web portala tako da analiziramo opći zapis web portala o korisničkim aktivnostima na portalu te ga povezujemo s podatcima iz anketa i drugih tipova istraživanja. Volumen naše obrade spada u kategoriju Big Data sustava.

    Što je Big Data?

    Big Data termin označava prikupljanje velikog volumena podataka na dnevnoj razini. Izrazito je važno razumjeti kako tvrtke poput naše upotrebljavaju podatke koji zaista predstavljaju statističku relevantnost. Koristimo Big Data principe kako bismo osigurali našim klijentima ponudu boljih web-portala prilagođenih Vašim željama.

    Koje podatke prikupljamo?

    Razlikujemo tri tipa podataka naše obrade i prikupljanja podataka koji su nam bitni za istraživanja: osobni podatci, pseudo-podatci te anonimni podatci.

    Osobni podatci su fragmenti koje nam dostavljate u anketi, sukladno Vašoj privoli, poput e-mail-a, Vašeg imena i prezimena, dobi, spola i niza drugih kategorija koji predstavljaju paletu podataka na osnovu kojih je moguće utvrditi Vaš identitet. Pseudo-podatci su podatci kojima nedostaje povezna stavka kojom bismo jasno utvrdili Vaš identitet, no dodatnom obradom teoretski je moguće doći do Vašeg profila identiteta. Anonimni podatci ne pokazuju nikakvu karakteristiku Vašeg identiteta.

    Osnovne mjere zaštite Vaših podataka

    Vaše podatke prikupljamo vođeni principom minimalizacije prikupljanja obrade. Dakle, prikupljamo samo podatke koji su nužni kako bismo identificirali mjerenje Vašeg pristupa.

    Ukupnu pohranu podataka raslojavamo na dvije baze. Jedna baza sadržava osobne i pseudo podatke koje daljnjim procesom razdvajamo u hubove podataka kako bismo imali što veću apstrakciju izvora podataka. Ova procedura jamči bolje upravljanje s Vašim podatcima te viši stupanj anonimnosti. Osim ovog grupiranja u apstraktnije kategorije, ova baza sadržava dodatne dnevne enkripcijske mjere te daljnje postupke pseudonimizacije u slučaju baze Osobnih podataka. Druga baza je Anonimna te sukladno nemogućnosti Vaše identifikacije nad njom radimo detaljnu analitičku obradu.

    Informacije koje su predmet automatskog prikupljanja

    Mi i naši partneri poput oglašivača, istraživačkih kuća te pružatelja analitičkih rješenja možemo automatski prikupiti specifične informacije o Vašem uređaju ili web-pretraživaču. Kada pristupate našim uslugama automatski prikupljamo količinu podataka u svrhu razumijevanja procesa korištenja naših usluga te kako bismo prilagodili Vaše iskustvo primanja oglasa koji zbog ovog procesa ima personaliziraniji sadržaj. Primjerice, Vaš pristup našim uslugama može automatski omogućiti prikupljanje Vaše IP adrese, identifikatora mobilnog telefona ili uređaja, tip web-pretraživača i tip računala, vrijeme pristupa, web stranicu s koje dolazite, URL adresu koju iduću posjećujete te zapis o interakciji sa sadržajem ili oglasima.

    Pomoću ovih podataka radimo statističke analize web-demografije portala koje posjećujete kao jedan od niza korisnika. U slučaju kada imamo mogućnost izolacije jedinstvenosti Vaših podataka kao Osobnog podatka, tada obrađujemo i prikupljamo podatke isključivo po kriterijima Vaše privole. Generalno prikupljanje podataka je bez identiteta, izuzev slučaja kada Vas identificiramo kao specifičnog korisnika čije podatke tada tretiramo kao Osobne podatke.

    Generalne podatke možemo koristiti za različite svrhe, uključujući dijagnostiku problema vezanu uz naše servere te software rješenje, za sakupljanje demografskih informacija te za pristupanje reklamnim serverima, uključujući izvještaje koji nam govore koliko ste oglasa pogledali te koje ste i kliknuli neovisno o tipu uređaja kojim pristupate. U slučaju korištenja Vaših Osobnih podataka, njih koristimo sukladno Privoli gdje jasno navodimo svrhu, vrijeme korištenja, način obrade te imena partnera kojima su podatci dostupni. U ovom slučaju, imate pune mogućnosti odustajanja od Vaše privole te modifikaciju, brisanje ili bilo koju radnju i pravo koje Opća uredba o zaštiti podataka propisuje.

    Spremanje podataka te politika o Internet-kolačićima

    Internet-kolačići te tip alata lokalne pohrane mogu biti postavljeni na Vaš uređaj kako bismo identificirali broj Vaših posjeta našim uslugama. Internet-kolačiće koristimo isključivo u svrhu osiguranja disperziranog mjerenja na velike setove korisnika. Prilikom prve posjete našim uslugama ovaj tip alata može biti korišten kako bismo identificirali spajanje Vašeg uređaja. Osnovne postavke Vašeg pretraživača su najčešće postavljene na automatsko primanje Internet-kolačića. Ovu postavku web-pretraživača je moguće promijeniti sukladno specifikacijama korištenog web-pretraživač rješenja. U slučaju otkazivanja Internet-kolačića Vaša posjeta će svaki put biti identificirana kao nova posjeta što umanjuje našu analitičku preciznost te ju prikazujemo kao statističku pogrešku.         I

    Tipovi korištenih Internet-kolačića: Internet-kolačići društvenih mreža, Internet-kolačići funkcionalnosti, Internet-kolačići analitike, Internet-kolačići za reklamni sadržaj i praćenje.

    Internet-kolačići društvenih mreža: ovaj tip Internet-kolačića je korišten u slučaju kada dijelite informacije koristeći neku od društvenih mreža koristeći gumb „podijeli” ili „sviđa mi se” prilikom korištenja naših usluga ili kada povežete Vaš račun na društvenim mrežama s nekom od naših usluga. Društvena mreža bilježi ovaj tip zapisa putem ovog rješenja.

    Internet-kolačići funkcionalnosti: ovaj tip Internet-kolačića omogućava našim uslugama pamćenje Vaših odabira kako ne biste dva puta odgovarali na istu anketu. Također, omogućava pamćenje Vaših jezičnih preferencija sadržaja. U nekim slučajevima ga koristimo kako biste mogli vidjeti rezultate ankete. Svrha ovog tipa rješenja je kako ne biste imali frustraciju s ponovnim upisivanjem već odabranih elemenata.

    Internet-kolačići analitike: ovaj tip Internet-kolačića prikuplja informacije o prometu na našim uslugama. Rješenje ovog tipa ne prikuplja podatke o individualnim korisnicima već se radi o automatskoj agregaciji prometa po našim uslugama. Svrha prikupljanja podataka je donošenje zaključaka o demografskoj slici određenog web-portala kako bi se ista, ovisno o potrebama, ili fokusirala ili proširila u željenu strukturu.

    Internet-kolačići za reklamni sadržaj i praćenje: ovaj tip Internet-kolačića nam omogućava povezivanje Vaše povijesti pretraživanja i navika s oglašivačkim serverima kako biste dobili koristan web-oglas sukladno Vašim preferencijama. Ovaj tip Internet-kolačića može prikupljati podatke o Vašoj lokaciji te sukladno tome nuditi personalizirani sadržaj web-oglasa.

    Više podataka o postavljanju, uređivanju te brisanju Internet-kolačića možete pronaći na web-stranicama www.allaboutcookies.org ili www.youronlinechoices.com/uk

    Podatci koje odlučujete podijeliti s nama

    Našim uslugama je moguće pristupiti i bez izjašnjavanja Vašeg identiteta ili otkrivanja informacija putem kojih netko može utvrditi Vas kao specifičnog korisnika kojeg je moguće identificirati. U slučaju Vaše želje za identifikacijom tada nam dostavljate točno definiranu količinu podataka koju nazivamo Osobni podatak (primjerice Vaše ime i prezime zajedno s e-mail adresom) za točno specificiranu jedinstvenu svrhu. Vaše Osobne podatke koristimo isključivo uz Privolu čiji je sadržaj vidljiv te dostupan  na jasnom i vidljivom mjestu prilikom popunjavanja podataka. U ovom postupku su Vam dostupni puni podatci našeg povjerenika za zaštitu podataka putem kojeg ostvarujete sva prava koje Opća uredba o zaštiti podataka propisuje.

    Vaše  podatke  koristimo u svrhu poboljšanja naše usluge te ih dostavljamo trećim stranama isključivo uz jasno definiranu svrhu u Privoli te mogućnost Vašeg opoziva kako je definirano u Uredbi. Također, brisanje ovih  podataka  na  Vaš  zahtjev se briše i  kod treće strane kada predate zahtjev našem povjereniku za zaštitu podataka koji Vas obavještava o svim pravima koje Uredba nalaže te o završenosti ili statusu procesa brisanja u razumnom roku. Osim ove uske definicije Osobnih podataka, putem ankete možete dostaviti i širu količinu Osobnih podataka koji nam služe za obradu anketnih pitanja koje također koristimo uz predviđenu Privolu sa svim Vašim pripadajućim pravima. Detaljne konzultacije o praksi i pravima također  možete provjeriti  s  našim  povjerenikom  za zaštitu podataka, dostupnim pod kategorijom „Kontakt” na našoj web-stranici.

    Podatci koje dobivamo od trećih trana

    Slučaj zaprimanja informacije o Vama od trećih strana je predmet Vaše privole koju ste predali vanjskom naručitelju obrade i u slučaju kada se Edunova – Ustanova za obrazovanje odraslih nalazi u ulozi izvršitelja obrade podataka. Naša poslovna praksa je takva da ove slučajeve jasno kanaliziramo kroz osnovu korisničke Privole našeg partnera s kojim imamo jasno definiran odnos poštovanja mjera koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka. U slučaju ovakvog pristupa na našim uslugama primjenjuje se ova politika privatnosti.

    Korištenje informacija

    Proces prikupljanja podataka, uključujući Osobne podatke te statističke podatke korištenja usluga, koristi nam kako bismo obrađivali podatke u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva i brige o razvoju vlastite usluge. Ovaj proces uključuje odgovaranje na Vaša pitanja, pritužbe ili nejasnoće glede pravila zaštite podataka. Uz Vašu Privolu, a kako bismo omogućili najtočniju analitiku, s Vašim podatcima baratamo kao s našom najvišom vrijednosti. Vaše podatke koristimo za statističke usporedbe točnosti telefonskih anketa naših partnera kako bismo poboljšali opću točnost komercijalnih i znanstvenih istraživanja te kako bismo povećali stupanj blagostanja u društvu.

    Mogućnost prestanka korištenja naših usluga

    Mogućnost prestanka korištenja naših usluga je uvijek dostupna, a naše procedure su prilagođene mogućnosti prestanka korištenja naših usluga. Slučaj identifikacije Vas kao novog korisnika se događa u slučaju kada promijenite tip uređaja s kojim pristupate. Ova zakonitost se događa u slučaju kada su Vaši podatci u pseudo ili anonimnoj bazi podataka te ne postoji mjera kako bi se nadišla ova nemogućnost prepoznavanja Vas kao korisnika koji je svjesno odlučio prestati koristiti naše usluge. U slučaju kada nam legitimno omogućavate pristup Vašim Osobnim podatcima, u svakom trenutku možete imati uvid u sve informacije koje imamo o Vama. Korištenje ovog prava je dostupno kroz formu „Kontakt”.

    Sigurnosne mjere zaštite

    Naša usluga posjeduje komercijalno visoke standarde sigurnosti kako bismo preventirali gubitak Vaših Osobnih podataka, njihovo korištenje u nelegitimne svrhe ili neautorizirani pristup. Uz puno poštovanje mjera Uredbe poput minimalizacije prikupljanja, pseudonimizacije, dnevne enkripcije baze, rekonfiguriranja data mape u hubove te niz drugih mjera – ne možemo jamčiti kako su Vaši podatci 100% sigurni. Ovakva praksa jednostavno ne postoji u digitalnom prostoru. Ono što jamčimo je kako smo poduzeli sve mjere zaštite koje nalaže Opća uredba o zaštiti podataka, pa čak i značajno više od ovog standarda. Ovdje je važno naglasiti kako ćete biti obaviješteni u periodu od 72 sata u slučaju bilo kakve korupcije ili krađe Vaših podataka. U slučaju da primijetite u bilo kojem trenutku kako se osjećate nesigurno zbog procedure prikupljanja podataka, također Vas molimo da nam se obratite putem e-maila za zaštitu podataka, dostupnim pod formom „Kontakti”.

    Osjetljivi Osobni podatci te zaštita privatnosti djece

    Osjetljivi Osobni podatci su kategorija koju izrazito štitimo, no istovremeno smo svjesni kako  se  radi o principu obostrane koristi kada se ovakav tip podataka dijeli. Sukladno općoj Privoli, molimo Vas da razmotrite vlastitu želju za razmjenom ovog tipa podataka.

    Ovaj tip podataka nigdje ne prikupljamo eksplicitno, no može  se  dogoditi korelacijska povezanost Vaših odgovora uz tip statističke metode pomoću koje je  moguće dobiti „proširenu” sliku Vaših podataka. Ovaj tip baze nam je izrazito koristan prilikom istraživanja tržišta ili pri pomaganju znanstvenog istraživanja, no naglašavamo kako je jedini legitiman način prikupljanje i obrada ovih osjetljivih podataka uz Privolu. Podatci koje dobijemo na ovaj način su uvijek popraćeni najvišim operativnim sigurnosnim standardima.

    Slučaj zaštite privatnosti djece je u našem kontekstu izrazito rijedak te ne preporučujemo ispunjavanje anketa maloljetnim osobama, posebice bez nadzora skrbnika ili staratelja. Kategoriju podatka starosti subjekta istraživanja već smatramo Osjetljivim Osobnim podatkom pa sukladno minimalizaciji prikupljanja u najčešćem slučaju ne tražimo izjašnjavanje o punoljetnosti subjekta istraživanja, izuzev kada se radi o specifičnom kontekstu ankete.

    U slučaju  kada  roditelj  ili  staratelj  malodobnog  djeteta  shvati kako su nam anketom proslijeđeni osjetljivi podatci maloljetne osobe, apeliramo  da  se obrati na naš e-mail za zaštitu  podataka kako bismo prvim mogućim  korakom obrisali navedene podatke o maloljetniku kroz specificiranu formu u „Kontaktima” na našoj web-stranici.

    Povjerljivost podataka koje prikupljamo

    Analitički dio naše usluge funkcionira tako da naše podatke o Vama ne dostavljamo niti  državnim službama, ako drugačije ne nalaže zakon o zaštiti nacionalne sigurnosti ili slučaj kriminalnog gonjenja. Naš  tim  svakodnevno prije „noćne obrade” vrši sigurnosnu enkripcijsku provjeru karakteristika baza. Dijeljenje Vaših podataka funkcionira isključivo uz Vašu Privolu te unaprijed zakonski definirane procedure podjele ovakvih podataka kroz Opću uredbu o zaštiti podataka.   Slučaj iznimke su Corporate Binding Rules naših vanjskih partnera, kada Vas obavještavamo o točnoj proceduri putem koje naš  Vanjski partner preuzima Vaše podatke posredstvom Vaše Privole, također u skladu s Uredbom. U slučaju kada ne želite  koristiti  našu  uslugu analitike, predlažemo korištenje vanjskog  opt-out rješenja poput dodatka Chrome web pretraživaču,  dostupnom  na   linku kojeg prilažemo: https://chrome.google.com/webstore/detail/google-analytics-opt-out/fllaojicojecljbmefodhfapmkqhcbnh?hl=en

    Korištenje Vaše IP adrese

    Svaki uređaj prilikom pristupanja Internetu koristi specifičan protokol kojeg skraćeno nazivamo IP adresom. Lokacija adrese gotovo uvijek ima karakteristiku točne identifikacije zemlje uređaja s kojim je uspostavljen protokol. Osim  zemlje, uz  IP adresu  se  najčešće vežu i grad te u slučaju saveznih  zemalja i savezna  zemlja ili regija. IP adresu koriste gotovo sva internetska mjesta kao bazni identifikator te je njena opća dostupnost neovisna o analitičkom rješenju Edunova – Ustanove za obrazovanje odraslih. Slučaj maskiranja IP adrese daje vlasnicima web sadržaja koji koriste analitičke usluge Edunova – Ustanova za obrazovanje odraslih i  mogućnost da Edunova – Ustanova za obrazovanje odraslih analitici preda samo dio IP adrese kako bi Vaši podatci ostali još zaštićeniji. U uspostavi naših partnerskih odnosa s web-mjestima preporučujemo ovaj tip prakse, no ne možemo ga jamčiti.

    Dimenzija operativne sigurnosti te reakcija na slučaj curenja podataka

    Vođeni minimalizacijom u prikupljanju podataka te raspodjelom osnovnih prikupljenih podataka u pseudonimizirane hubove, naše rješenje je osmišljeno kao “privacy by default” rješenje. Slučajevi mogućeg otkazivanja hardware-a, prirodnih  katastrofa te sličnih ugroza Vaših podataka nalažu backup, odnosno dodatnu pohranu naše baze. Baze Osobnih podataka i baze Pseudo podataka su enkriptirane najstrožim komercijalnim kriterijima što je naša najviša dimenzija operativne sigurnosti. Također, raspolažemo suvremenim alatima digitalne forenzike gdje je moguće ući u trag curenjima podataka o čemu obavještavamo Vas i nacionalno nadzorno tijelo (Agenciju za zaštitu osobnih podataka, AZOP) unutar roka od 72 satakoji propisuje Opća uredba o zaštiti podataka.

     

X