PHP programiranje: Kako započeti? - Edunova

PHP programiranje: Kako započeti? - Edunova

PHP ČL WEB 2
Objavljeno: 11. listopada, 2019.

PHP je programski jezik koji je u svojem početku bio korišten isključivo za jednostavne web stranice što je i samo ime jezika prije upućivalo na to „Personal Home Page“. Ubrzo je PHP postao globalan i sve više ljudi je koristilo PHP za izradu svojih web stranica i tada se naziv jezika promijenio u „PHP: Hypertext Preprocessor“ Danas je PHP jedan od vodećih jezika i prema podacima GitHub cloud servisa nalazi se na vrhu najpopularnijih programskih jezika.

Što PHP može?

PHP je jezik namijenjen pisanju koda na web serveru što znači ako želite napraviti nešto na serveru možete koristiti PHP. Želite imati svoj blog ili web trgovinu? Iskoristite moć PHP-a i napravite svoj vlastiti blog ili web trgovinu. PHP je svuda oko nas i pokreće većinu web stranica u svijetu.

Zašto je PHP toliko raširen?

Zbog svoje jednostavnosti nije problem uzeti jezik i započeti programiranje sa PHP-om. Jedna velika prednost jezika je to što su serveri za PHP puno jeftiniji u odnosu na servere potreban za JAVU ili C# tako da za nekoliko dolara možete zakupiti server koji će sigurno bez problema pokretati vašu web stranicu ili web trgovinu.

Zajednica PHP-a

PHP ima veliku zajednicu developera gdje možete pročitati zanimljivosti i novosti za jezik. Sve što poželite pitati sigurno je već netko pitao i postoji odgovor na to pitanje. PHP zajednica se vrlo brzo raširila baš iz razloga jer je PHP jezik otvorenog koda što znači da ga možete koristiti bez plaćanja ikakve naknade. Osijek Software City zajednica redovito održava druženja PHP Talks gdje možete saznati informacije i savjete vezane uz PHP.

Što je sve napravljeno u PHP-u?

Za neke pojmove ste već sigurno čuli, ali možda niste znali da je baš to napravljeno u PHP-u. WordPress – platforma koja je najveća na svijetu za CMS rješenja. Većina blogova i web trgovina na koje naiđete su napravljene uz pomoć WordPressa i da on je potpuno napisan u PHP-u. Neki od CMS sustava koji su isto napisani u PHP-u su Joomla, Drupal, October CMS..

Najpopularinija PHP E-commerce platforma je Magento, a front-end dio Facebook-a je izrađen u PHP-u.

Uz ta rješenja za razne aspekte web sustava postoje neka rješenja koja olakšavaju programerima u razvoju velikih aplikacija i web stranica i isto kao PHP su potpuno otvorenog koda. Neki od njih su Symfony, Laravel, Composer..

Zašto odabrati PHP-a

PHP je dosta napredovao od svog prvog izlaska na globalno tržište i u zadnjih nekoliko godina je toliko napredovao da je brzina i stabilnost jezika na razini Jave i C#-a. Unatoč popularnosti Pythona i JavaScripta potražnja za PHP developerima je u stalnom porastu, a PHP je jedan od najpopularnijih backend programskih jezika.

Ukoliko vas zanima PHP programiranje neovisno želite li se baviti izradom web stranica, razvojem web aplikacija ili E-commerce rješenjima definitivno nećete pogriješiti sa PHP-om. Oni koji žele postati dio stabilne i dobro organizirane zajednice backend developera trebaju ciljati na PHP programiranje.

Centar za postavke privatnosti

X