ODMAH BI SE MOGLO ZAPOSLITI 200 OSOBA’: / Na burzi je vojska nezaposlenih, a ovi ljudi nikako ne mogu naći radnike - Edunova

OSC

Izvor: PIXSELL
Marko Mrkonjic

Objavljeno: 03. ožujka, 2016.

Informatičke tvrtke u Osijeku i bližoj okolici postaju sve više gospodarski oslonci. Najveći iskorak proteklih godina učinile su tvrtke okupljene oko udruge Osijek Software City, javlja Glas Slavonije.

Nedostatak informatičara

“Razumijem i podupirem, s jedne strane, potrebe i prijedloge gospodarstvenika za uvoz radne snage, no s druge, moramo voditi računa i o zaštiti svog tržišta rada. Stoga ove godine idemo s povećanom kvotom, no ne u traženom obujmu”, poručila je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, koja je najavila kako su otvoreni za razgovore o novim modelima angažiranja stranih radnika.

Slavonija i Baranja vjerojatno su i najveće emigrantsko područje u Hrvatskoj, najviše zbog izostanka novih radnih mjesta. Iz Slavonije posljednjih godina odlaze najbolji kadrovi i njihov nedostatak itekako se osjeti. Primjerice, informatičke tvrtke u Osijeku i bližoj okolici postaju sve više gospodarski oslonci. Najveći iskorak proteklih godina učinile su tvrtke okupljene oko udruge Osijek Software City. Tajnik te udruge Bela Ikotić, ističe kako infomatički sektor upravo u Osijeku i okolici već godinama ima stabilan rast prihoda te da IT tvrtke izvoze između 80 i 90 posto svojih usluga i godišnje povećavaju broj zaposlenih i do 30 posto. No, također ističe velik problem nedostatka adekvatne radne snage, unatoč velikom broju prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje. Informatičari su i inače deficitarna struka u cijeloj Europi, no Ikotić ističe kako upravo kroz OSC neprestance ukazuju na činjenicu kako je Osijek izvrstan za rad i život, uz određene promjene koje će ljudima omogućiti razvoj i perspektivu.

– Na Zavodu ne možemo pronaći potrebne kadrove, čak ni one koji su spremni na ulaganje velikih napora i učenje kako bi se prekvalificirali. Tvrtke iz IT sektora u Osijeku i okolici danas zapošljavaju gotovo tisuću ljudi. Međutim, kada bi bilo odgovarajućih kadrova, ovoga bi se trenutka moglo zaposliti najmanje 200 osoba. Samo recimo zagrebačka tvrtka Span, koja u Osijeku ima svoju podružnicu, ima otvoren natječaj za zapošljavanje 55 osoba. Svaka nova zaposlena kvalitetna osoba generira i novo zapošljavanje. Na žalost, obrazovni sustav ne stvara potrebne mlade informatičare. Čak smo dojma da fakulteti najviše proizvode ljude koji bi se zapošljavali u državnoj i javnim službama, a ne za tržište rada. Zbog toga u OSC-u i provodimo različite projekte s edukacijama kako bismo dobili i zaposlili kvalitetne ljude – ističe Ikotić.