OD PRAVNIKA DO STRUČNJAKA ZA EU FONDOVE - Edunova

OD PRAVNIKA DO STRUČNJAKA ZA EU FONDOVE - Edunova

zufictoni
Objavljeno: 05. listopada, 2023.

TONI ŽUFIĆ – EDUKACIJE SU PRAVI PUT DO ZNANJA

 

Malo tko se može pohvaliti uspjehom da, nakon završene edukacije, dobije posao na tom istome mjestu gdje se prethodno educirao. Uspjelo je to 43-godišnjem Toniju Žufiću, voditelju Katedre za projektni menadžment u Ustanovi za obrazovanje odraslih Edunova gdje godinama obučava brojne generacije polaznika za pripremu i provedbu projekata iz EU fondova.

Želja za prenošenjem znanja

Ta je tema još po završetku Pravnog fakulteta zanimala i našeg sugovornika pa je, umjesto da započne karijeru pravnika, prije više od deset godina došao u doticaj s EU fondovima, a koji su mu i danas u fokusu. Uza to, Žufić je i voditelj Odjela za strateška planiranja u Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije.

– Nakon što sam napisao prvi EU projekt, a podsjećam da je to bilo vrijeme kad nije bilo toliko literature, odnosno edukativnih sadržaja na tu temu kao danas, istraživao sam međunarodne programe i način kako da se više informiram o svemu. Tad sam shvatio da mi treba edukacija i upisao sam je u Edunovi. Iako sam dosta znao o EU fondovima, nedostajali su mi neki dijelovi koje sam tijekom edukacije apsolvirao.

Ravnatelj ustanove Eduard Kuzma potom je u meni vidio potencijal, ali i želju da obrazujem druge i evo me ovdje i danas – priča Žufić koji je tijekom godina brojne generacije naučio formalnostima potrebnih prilikom prijave projektnih prijedloga, metodologiji projekta i dao odgovore na brojna druga pitanja vezana za EU fondove. Svatko tko se želi baviti EU fondovima i strateškim planiranjem pa i unaprijediti poslovanje svoje tvrtke, kaže, svakako bi trebao proći spomenutu edukaciju za koju su prijave u tijeku.

Od studenata do umirovljenika

I njemu je samome, dodaje, edukacija pomogla u usavršavanju godinama prije, a nakon što je postao voditelj Katedre, priznaje, i osobno se nadograđivao kako bi bio spreman odgovoriti na sva pitanja polaznika. U tome je, dakako, vrlo uspješan pa ne čudi stoga da je tijekom godina educirao i brojne danas uspješne osječke poduzetnike. A kako je riječ o specifičnome području, nameće se pitanje je li edukacija na temu EU projekata pogodna za sve generacije? Žufić spremno odgovara da jest.

– Mogu čak reći da ima više zainteresiranih žena, no kad su dobne granice u pitanju, dobrodošle su osobe svih dobnih skupina. Štoviše, na mom predavanju bilo je i polaznika treće životne dobi i nije točno da bi, primjerice, mlađa osoba bolje shvatila srž stvari od nekoga starijega. Naime, sama edukacija pomaže da razumijete pojmove potrebne za planiranje i provedbu EU projekata i dobrodošla je čak i za one koji se time ne planiraju izravno baviti. Dobar primjer za to su vlasnici OPG-ova koji nerijetko upisuju ovu edukaciju – poručuje Žufić, pojašnjavajući da nitko ne treba strahovati da je riječ o nerazumljivim i teškim predavanjima. Štoviše, neprestano se, kako pojašnjava, ponavljaju pojmovi, odnosno teme se obrađuju na zanimljiv način, a što naposljetku rezultira pisanjem EU projekata na zadovoljstvo polaznika.

Natječaji i poslovne prilike

– Pozivam sve na spomenutu edukaciju, jer je to prije svega ulaganje u sebe, a i svako novo iskustvo se isplati. Uza to, ako otvore svoju tvrtku mogu prepoznati natječaj i prijaviti se, a ima tu naravno i drugih stvari koje mogu upotrijebiti u životu. Točnije, mogu iskoristiti sve što su naučili, kako o štedljivosti, proračunu i mnogočemu drugome – ističe Žufić, dodajući da se također nakon završene edukacije mogu i nadalje usavršavati. I sam je, reći će, dobar primjer za to, jer mu je u planu u ustanovi upisati edukaciju za knjigovotkinju/knjigovođu. Zanimljivo i nadasve hvalevrijedno, znamo li da se Žufić na području EU fondova nije zadržao samo u Hrvatskoj, već je kao istaknuti projekt menadžer u nekadašnjoj Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje odabran za Brisel gdje je proveo dvije godine.

– Osječko-baranjska županija imala je potrebu za predstavnikom pet slavonskih županija i počašćen sam što sam mogao raditi na vidljivosti naše regije prema tijelima Europske unije – pojašnjava i naglašava da su, zahvaljujući županu, pokrenute brojne inicijative u korist ne samo naše, već i preostale četiri županije u Slavoniji. Očekuje, slikovito kaže, „kišu” natječaja te vidi potencijal u ovome dijelu Hrvatske pa mu je stoga i draže, priznaje, što svoje bogato znanje može prenijeti drugima. S razlogom, jer Žufić ističe da u svijetu digitalizacije te novome financijskom razdoblju, EU fondove nemoguće je izbjeći. Zašto stoga, zaključuje, ne iskoristiti vaučer, upisati edukaciju u Edunovi i napredovati u poslovnome svijetu?

 

Pomogao vidljivosti socijalne samoposluge

Malo je poznato da je Žufić nakon završenog fakulteta radio kao pripravnik u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije odakle se povezao s udrugama, a prva je bila Rijeka ljubavi, gdje je i došao u doticaj s EU fondovima.

– Tada su bili tek počeci i koristili smo stari program, jer još nismo bili članica Europske unije. Volonterski sam pomogao udruzi i napisao projekt, a što je bila priprema i preduvjet za otvaranje socijalne samoposluge. Iako je riječ o malome projektu, plan je bio ispravan, jer se od tada do danas iz EU fondova za socijalnu samoposlugu Rijeke ljubavi povuklo oko 2 milijuna eura – prisjeća se Žufić.

Marija MIHELIĆ