Kako postati Web dizajner? - Edunova

 • Web dizajn obuhvaća različite vještine i discipline u produkciji i održavaju web stranica.

  Danas, u eri globalnog rasta informacija, podataka i komunikacija, raste i potreba kako prikazati iste na što bolji i učinkovitiji način. Jedan od najboljih načina je Internet, odnosno pomoću web stranica. Da bi taj proces bio moguć, potrebne su i web tehnologije kojima možemo realizirati. U nastavku ćemo spomenuti neke.

  Napretkom web dizajna napredovale su i tehnologije kojima je web dizajn bio omogućen. Primjerice HTML(HyperText Markup Language) koji je standardni jezik za označavanje i kreiranje web stranica i web aplikacija.

  Uz bok HTML-a stoji i CSS (Cascading Style Sheets) koji je uveden 1996.-te godine. CSS je stilski jezik koji se koristi za opis dokumenta napisanog pomoću HTML jezika. Najjednostavnije rečeno, CSS-om možemo oblikovati sve HTML elemente na način na koji mi želimo, znači služi za uređivanje izgleda i rasporeda stranice.

  Za razliku od HTML-a i CSS-a, JavaScript je dinamičan, jezik visoke razine. Većina stranica danas koristi sam jezik te svi moderni web pretražitelji ga podržavaju bez potrebe za dodacima.

  Postoje i mnoge naprednije tehnologije od spomenutih no za početak bavljenja samim web dizajnom potrebno je biti upoznat i ovladati osnovnim, gore navedenim tehnologijama.

  Za sve one koji se žele baviti navedenim tehnologijama, a nemaju dovoljno predznanja ili za one koji žele svoje postojeće znanje unaprijediti i usavršiti, ova edukacija bi bila odličan način za stjecanje odnosno usavršavanje znanja.