tečaj njemačkog, posao njemačka | Edunova

interview tips
Objavljeno: 24. rujna, 2016.

Poznato je da njemačko tržište rada pruža vrlo dobre radne uvjete i da je Njemačka zemlja s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji. Ne treba ni zanemariti činjenicu da su plaće među najvišima u svijetu, a tu je i čitav niz povlastica. Stoga činjenica da mnogi vide budućnost upravo na njemačkom tržištu rada nije iznenađujuća.

Slijedi nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći pri pronalasku posla u Njemačkoj. 

  1. Najbrži i najjednostavniji način pretraživanja slobodnih radnih mjesta su internetski oglasi. Na službenim stranicama njemačkog zavoda za zapošljavanje pronaći ćete više od milijun oglasa razvrstanih prema djelatnostima, dok na stranici Make it in Germany možete pronaći i oglase na hrvatskom jeziku. Među najtraženijim profesijama trenutačno su liječnici, inženjeri, IT stručnjaci, ali i brojna strukovna zanimanja poput mehatroničara, električara, građevinskih radnika, zidara, instalatera grijanja i klimatizacije, vodoinstalatera. U stalnom je porastu i potražnja za zdravstvenim djelatnicima odnosno medicinskim tehničarima i  njegovateljima starijih i nemoćnih osoba.
  1. Budući da se njemački i hrvatski obrazovni sustav bitno razlikuju, potrebno je provjeriti mogućnost priznavanja inozemnih kvalifikacija što možete napraviti ovdje.
  1. Jedan od odlučujućih faktora za dobivanje posla svakako je poznavanje njemačkog jezika. Većina poslodavaca kriterij postavlja prema Europskom referentom okviru za jezike.
  1. Pri pisanju životopisa preporuča se korištenje Europass obrasca u koji svakako dodajte fotografiju. Besplatne obrasce životopisa i zamolbi možete preuzeti i na stranici lebenslauf.com.
  1. Dokumentacija za prijavu razlikuje se od poslodavca do poslodavca, no u većini slučajeva trebate pripremiti kopije svjedodžbi prevedene i ovjerene kod sudskog tumača, kao i potvrde o dodatnom usavršavanju i potvrde dosadašnjih poslodavaca. Popis ovlaštenih sudskih tumača potražite na stranicama Sudačke mreže.