Ana Čaić Blažević- Interview - Edunova

Ana Čaić Blažević- Interview - Edunova

tecaj racunovodstva
Objavljeno: 18. ožujka, 2023.

Pročitajte što se dogodilo nakon što je polaznica završila tečaj knjigovodstva!

Danas smo odlučili posjetiti Čaić Blažević Anu, našu polaznicu edukacije knjigovodstva. Nakon što smo dogovorili termin sastanka u knjigovodstvenom servisu Adoro d.o.o. kolegica Ana nas je vrlo rado primila na razgovor.

Možete li nam reći nešto više o vama i iskustvu u radu?

Radila sam u jednoj firmi svoj posao, ali sam također preuzela i posao knjigovotkinje zbog bolesti žene koja je to inače radila. Bila sam zaposlena u toj tvrtki kad sam saznala da će ta žena uskoro u mirovinu i da postoji mogućnost da ja preuzmem taj posao. Kako bih se pripremila za tu priliku, odlučila sam upisati tečaj knjigovodstva.

Kako ste došli u Edunovu i kakvo je bilo vaše iskustvo tijekom tečaja?

Došla sam u Edunovu preko preporuke prijatelja koji su također pohađali tečajeve u toj ustanovi. Moje iskustvo bilo je vrlo pozitivno, nastavnica je bila izvrsna, uvjeti su bili dobri, a gradivo je bilo korisno i praktično.

Kakav je bio plan nakon završetka tečaja?

Nakon završetka tečaja, planirala sam ostati u mojoj tvrtki kao knjigovotkinja. Međutim, nedugo nakon završetka tečaja, moji direktori su odlučili zatvoriti tvrtku i ostala sam bez posla.

Kako ste se nosili s gubitkom posla nakon završetka tečaja?

Bio je to težak period za mene, ali sam se trudila ostati pozitivna i koristiti svoje znanje i vještine koje sam stekla tijekom tečaja knjigovodstva u potrazi za novim poslom.

Što se odlučili napraviti nakon toga?

Tada sam se odlučila pitati za savjet moju nastavnicu Gordanu iz Edunove kako bih voljela negdje volontirati barem dva tjedna, samo da pohvatam konce kako to ide u knjigovodstvenim servisima.

To ju je jako iznenadilo jer do tada nije imala upita za volontiranje, ali me preporučila jednoj kolegici u knjigovodstvenom servisu koja me zvala na mjesec dana i super smo si kliknule!

Radili ste tada kod nje?

Radila sam kod nje godinu i pol dana dok se kolegica nije vratila s roditeljskog dopusta i tada sam prešla u drugu tvrtku.
Nakon dvije godine, rekla mi je da želi ići u mirovinu i želim li preuzeti servis od nje! Naravno da sam pristala!

Znači sada ste vlasnica knjigovodstvenog servisa?

Možda… Tako je! Kupila sam servis od nje, a ostala mi je i stara zaposlenica koja je također bila Vaša polaznica knjigovodstva 2015. godine. Bivša vlasnica, iako je u mirovini, ostala je zaposlena u servisu, barem na neko vrijeme i još uvijek mi pomaže svojim savjetima.

Jesu li vam tečaj i znanje koje ste stekli pomogli u potrazi za novim poslom?

Definitivno. Znanje koje sam stekla tijekom tečaja bilo je od neprocjenjive vrijednosti u potrazi za novim poslom, a i sama činjenica da sam pohađala tečaj ukazuje je da sam spremna uložiti vrijeme i trud kako bih napredovala.

Čestitke na uspjehu, ipak vas molimo možete li nam reći nešto više o edukaciji knjigovodstva?

Edukacija knjigovodstva je bila odlična. Nastavnica Gordana je išla polako od osnova i objašnjavala sve detaljno. Sviđalo mi se što je za svaki detalj koji smo radili imala stvaran primjer iz prakse, pa smo mogli razumjeti sve evidencije unutar poslovne godine i što bi se dogodilo ako bismo nešto pogrešno radili.

Je li ono što ste naučili na tečaju dovoljno da biste mogli raditi samostalno?

Definitivno. Međutim, potrebno je i prakse, jer tek kada počnete raditi, vidite koliko posao može biti opsežan i koliko je potrebno pratiti sve promjene zakona i različite načine poslovanja tvrtki.

Kakvi biste savjet dali ljudima koji žele započeti baviti sa knjigovodstvom?

Savjetovala bih im da slušaju, uče i postavljaju pitanja. Na ovom poslu nikada nećete znati sve, pa je važno da ste otvoreni za učenje i spremni na stalno usavršavanje. Također, važno je da budete strastveni prema ovom poslu i da imate želju za napredovanjem.


Zahvaljujemo na razgovoru i želimo vama i vašem knjigovodstvenom servisu Adoro sve najbolje u daljnjem radu.