Matija Skrletović - Edunova

Matija Skrletović
Objavljeno: 15. kolovoza, 2022.

Matija Skrletović – Interview sa polaznikom koji je upravo završio edukaciju i dobio posao Back-End developera

U ugodnoj atmosferi lokala “Korzo23” i Kapucinske ulice razgovarali smo sa Matijom koji je upravo završio edukaciju Java developera. Bilo nam je zanimljivo, a nadamo se da će i biti i vama kad pročitate razgovor.

Prvo što te želimo pitati je kako ti je bilo  na edukaciji?

Na edukaciji mi je bilo super, saznao sam sve što me zanimalo. Dosta stvari sam povezao što sam prije istraživao a da ih nisam uspio povezati kako se implementiraju, na edukaciji sam povezao i primijenio sve što sam istraživao i to me je na neki način prosvijetlilo.

Kad si se upisivao imao si neku viziju, jesu li predavanja ostvarila nivo koji si očekivao?

Prije edukacije Javu konkretno nisam radio ali sam se susreo sa Kotlinom koji ima funkcije kao Java, metode, klase, samo se razlikuju po sintaksi.

Predavanja su bila na nivou, čak je bio i veći nivo nego sam očekivao da ćemo ostvariti toliko toga u predviđenom vremenu. Tijekom učenja bilo je dosta toga što nisam znao da se može, dosta smo vježbali na primjerima i savladali stvari koje nisam očekivao da ćemo raditi.

Kakav je bio proces traženja posla?

Za vrijeme edukacije samostalno sam tražio posao, imao sam 4-5 puta neuspjele aplikacije, jer sam imao rokove od 7 do 10 dana gdje sam trebao izraditi cijelu aplikaciju. U tom procesu sam tijekom 7 dana trebao naučiti nove stvari, napraviti aplikaciju tako da sve radi od backenda do UX-UI dizajna. Na moju prijavu ili mi se nisu javili ili su se javili i konstatirali da nisam kvalificiran za navedenu poziciju, ali da smatraju da ću kasnije biti.

Javljao sam se na sve otvorene pozicije za koje sam saznao bez obzira na traženu razinu, mid, senior i junior developer. Javljao sam se na sve da dobijem zadatak i da preko zadatka učim nove stvari, jer sam primijetio da je to efikasan način učenja. Pred kraj edukacije dobio sam ponudu da radim u Osječkoj radionici kvalitetnih aplikacija  „ORKA“ gdje su me zaposlili, imao sam obuku i dalje učim raditi meni nove stvari koje savladavam brzo, jer sam dosta usvojio na samoj Java edukaciji u Edunovi, dok ima i novih stvari s kojima se nisam susretao, npr servleti, sada koristim XML za dizajn koji spajam sa kodom.

Kako se sada razvijaš dalje i jesi li zadovoljan napretkom?

Učim i proučavam, radim, da mogu kasnije primijeniti naučeno. Mislim da sam se uklopio u razvojni tim i razvijam se dalje, za sada sam na manjim zadacima. Suradnici imaju povjerenje u mene da ću obaviti radne zadatke u cijelosti, evaluacija moga rada je da brzo obavljam zadatke i procjenjujem da ću se relativno brzo razviti.
Zadovoljan sam napretkom, smatram da bi mogao biti brži, ali očekujem da će sve biti u svoje vrijeme.

Gdje se vidiš u narednom periodu?

Da li bi se volio razvijati u ovom pravcu? Dalje se vidim u programiranju i developmentu, za dvije godine točno ne bi znao reći. Da, planiram se razvijati dalje.

Želiš li na kraju nešto poručiti polaznicima koji upravo započinju učenje sa ciljem karijere developera.

Jedino što želim naglasiti da je bitna upornost, sve dolazi sa vremenom.  Svaki puta kada nešto napišete nemojte očekivati da će vam raditi, u procesu učenja nije nužno da sve radi odmah, biti će grešaka, snalaziti će se u tim greškama i popravljati ih kroz konzolni odgovor o grešci.

Smatram da će osobe koje su u mojoj generaciji završile edukaciju relativno brzo naći posao, svi koji su se trudili, imali su i motivaciju za početak rada u developementu, oni će dobiti posao bez problema.

Želimo ti sve najbolje u razvoju karijere i hvala na razgovoru.

 

PHP developer || JAVA developer