Baba se bavi programiranjem? A zašto ne! | Edunova

Baba se bavi programiranjem? A zašto ne! | Edunova

baba
Objavljeno: 24. ožujka, 2017.

Iza svakog od naših dragih polaznika stoji zanimljiva životna priča, a nama je posebno zanimljiva ona  Railwana Babe Yakube.  Simpatični Nigerijac došao je u naše prostorije s vrlo zanimljivom ”misijom”’, koja uključuje upis dvaju naših programa i velike planove za budućnost. Saznajte što nam je otkrio tijekom kratke pauze od učenja naziva imena mjeseci na hrvatskom jeziku.

Za početak nam reci koliko si dugo u Hrvatskoj i što te je dovelo u Osijek?

U Hrvatskoj sam već tri godine i čini mi se da ću još dugo ostati tu. U Osijek me dovela ljubav, mogu se pohvaliti da sam ponosni slavonski zet.

Čime se baviš?

Inače sam nogometaš, ali trenutno ne igram nogomet nego pohađam satove hrvatskog jezika  Želim ga što bolje znati kako bih mogao pohađati edukaciju za PHP programera. U Edunovi naravno, koja mi se skoro pa drugi dom.

Zašto želiš biti PHP programer?

Prije nekoliko godina bavio sam se partnerskim marketingom i shvatio da je danas nemoguće raditi bilo koji posao bez informatičkih znanja.   Svakodnevno posjećujem veliki broj internetskih stranica i imam dojam da na puno njih postoji puno prostora za poboljšanje u dizajnu i funkcionalnosti. To je velika šteta jer je dobra internetska stranica nužna za stvaranje dobrog dojma i vraćanje na nju.  Zato želim naučiti što više o programiranju, a potom izrađivati što bolje internetske stranice.  Također, ovo je nešto za što znam da će biti traženo i u budućnosti.

Je li lako naučiti hrvatski jezik?

Pa ne bih baš rekao da je uvijek lako. Stvarno se trudim pa se nadam da mi ide dobro.  Koliko čujem slavenski su jezici među težima.  Najlošije mi idu padeži , pogotovo genitiv.  Najlakše i najzanimljivije su mi bile lekcije o hrani. Zahvalan sam profesorici Barbari jer ima puno razumijevanja za mene i u nastavu uvrštava  tipično programerske riječi koje će mi biti neophodne za praćenje nastave.

Opiši nam malo svoju domovinu Nigeriju!

Nigerija je jako velika zemlja, a danas ima više od 150 milijuna stanovnika. Glavni grad zove se Abuja. Službeni jezik je engleski, ali u samoj zemlji postoji još više od  250 dijalekata plemena. Nigerija je bogata naftom i prirodnim plinom, a istraživanja pokazuju i da smo vrlo pametan i obrazovan narod.

Što te je (u usporedbi s Nigerijom) najviše iznenadilo u Osijeku, odnosno u Hrvatskoj?

Iznenadilo me što se kava opušteno pije po par sati.  Ali brzo sam se naviknuo na to i čak mogu reći da sam postao ovisnik o kavi.. Sada skoro već imam i omiljeni kafić u svakom dijelu Osijeka. Također, jako me je iznenadilo što se parking u Osijeku naplaćuje jer toga nema kod nas u Nigeriji.  Ponekad se bojim da bi mogli početi naplaćivati disanje (smijeh).

Znaš li nešto o informatičkoj sceni u Osijeku?

Znam da u Osijeku postoje brojne IT tvrtke koje jako dobro posluju i rastu iz godine u godinu. To me jako veseli jer mislim da uz njih može biti bolje i cijelom gradu. Ovo mi je još veća motivacija za učenje hrvatskog jezika jer želim što prije pohađati sate PHP programiranja, a potom se aktivno baviti njime.

Što očekuješ od edukacije PHP programiranje?

Želim saznati koji su najnoviji trendovi u web tehnologijama kako bih jednog dana mogao izrađivati što bolje web stranice, a također bih volio naučiti više i o MySQL-u.  Veseli me što ću u sklopu nastave morati izraditi i vlastitu web aplikaciju jer mislim da se znanje najbolje stječe kroz praksu.

Jesi li upoznao i ostale dijelove Hrvatske?

Jesam, posjetio sam i Zagreb, Rijeku, Zadar i Dubrovnik.  Jako su mi zanimljive razlike među gradovima, što se tiče samog izgleda grada, ali i ljudi.  Čini mi se da je gotovo svaki grad mala država za sebe. Od svega  mi se najviše svidio noćni život u Dubrovniku.

Imaš li omiljenu pjesmu na hrvatskom jeziku?

Naravno, drage su mi Uzbuna i Uno momento. Što veselije, to bolje! Kada još bolje naučim hrvatski, možda i ja napišem neku pjesmu o programiranju. To bi sigurno bio veliki hit. (smijeh)

Gdje se vidiš u budućnosti?

Vidim se kao poduzetnik s vlastitom tvrtkom koja se bavi programiranjem.  Vjerujem da je informatika budućnost i želim iskoristiti sve mogućnosti koje nam ona pruža.  Siguran sam da ću i budućnosti morati pohađati neke edukacije jer se sve jako brzo mijenja, ali znanja nikad dosta i spreman sam na usavršavanje.

Sigurni smo da ćemo za nekoliko godina na našoj internetskoj stranici objaviti novi intervju, u kojem će Railwan Baba Yakubu odgovarati na pitanja o svojem poduzetničkom uspjehu.  Bit ćemo jako ponosni jer ćemo znati da smo i mi jednim dijelom zaslužni za njega, a  rado ćemo i s vama ispisati vašu priču o uspjehu.  Sve što trebate napraviti jest doći u Edunovu jer tako pisanje može početi.