16 savjeta kod prijave za IT posao | Edunova

16 savjeta kod prijave za IT posao | Edunova

Copy of posao
Objavljeno: 03. svibnja, 2017.

Sanjate o poslu u IT-u?  Uporno se prijavljujete na natječaje, odlazite na razgovore za posao, ali bez uspjeha? Završili ste fakultet ili dodatnu edukaciju i niste baš sigurni što biste iduće trebali poduzeti? Donosimo vam 16 provjerenih savjeta koji će vam pomoći da osvojite poslodavca i dođete do željenog posla.

 1. Pažljivo čitajte oglas za posao! Ako oglas za posao površno pročitate, moguće je da će vaša karijera završiti i prije nego što je započela. Životopis i zamolba poslani na krivom jeziku i u krivom formatu mogu vas diskvalificirati iz ”utrke” iako ste sasvim prihvatljiv kandidat.   Pripazite i na rok prijave jer prijave van njega gotovo nikada nisu dobro došle.  Također, ako se traži Java developer s najmanje 3 godine iskustva, ne trošite vrijeme na prijavu ako ste potpuni početnik.
 2. Ne pišite nebitne stvari u životopis i zamolbu za posao! Oni su zaslužni za prvi dojam koji će poslodavac steći o vama pa se potrudite da on bude što bolji. Vašem potencijalnom poslodavcu je jasno da ste završili osnovnu školu te da želite financijski osigurati sebe i svoju obitelji, stoga izbacite ovakve stvari iz životopisa i zamolbe. Umjesto toga, usmjerite se na konkretna znanja i vještine koje imate te postignuća koja su vezana za posao za koji se prijavljujete. Također, nemojte prilagati nevažne dokumente kao što su srednjoškolske svjedodžbe.
 3. Izdvojite se od ostalih kandidata! Životopis i zamolba nešto su što će svi kandidati priložiti, ali zato postoje neki drugi načini kako možete ”iskočiti na prvu”. Ako se prijavljujete za posao dizajnera, umjesto standardnog Europassa priložite životopis koji ste sami izdizajnirali. Ako imate kvalitetan (naglasak je na kvalitetan) portfolio ili kod, priložite ih  jer oni svakako mogu pomoći da se kod poslodavca dogodi ”ljubav na prvi pogled”.
 4. Pazite na gramatiku i pravopis! Ako u svom životopisu i zamolbi za posao napravite previše gramatičkih i pravopisnih grešaka, poslodavac će steći dojam da se niste ni trudili pregledati ih prije slanja. To ponekad može značiti i potpunu eliminaciju vas kao kandidata jer nijedan poslodavac ne voli površnost.
 5. Pripremite se! Prije dolaska na razgovor za posao proučite tvrtku u koju se prijavljujete te što se u njoj očekuje od pozicije za koju se prijavljujete. Opisi posla za pojedina zanimanja često se razlikuju od tvrtke do tvrtke. Primjerice, frontend developer iz tvrtke A bit će više posvećen kodiranju, dok će se onaj iz tvrtke B više baviti vizualnim elementima. Priprema vam može pomoći da predvidite pitanja koja bi vam mogla biti postavljena na razgovoru te da unaprijed pripremite okvirne odgovore na njih. Pokušajte shvatiti kako poslodavac razmišlja te nađite način kako mu reći ono što želi čuti.
 6. Izbrusite znanje! Većina poslodavaca na razgovoru će vam postaviti neka naizgled vrlo jednostavna pitanja. Davanjem netočnog odgovora ili pokazivanjem prevelike zbunjenosti i nesigurnosti, ostavit će te vrlo loš dojam.   Ako ste već radili na sličnom poslu,  pripremite se na detaljno opisivanje svojih dosadašnjih radnih zadataka i postignuća. Uz dobro vladanje terminologijom i pokazivanje razumijevanja procesa, korak ste bliže poslu.
 7. Pokažite da znate što želite! Na razgovoru za posao često će vam biti postavljeno pitanje tipa ”Što vas najviše zanima u PHP programiranju?”, a na njega nikako ne smijete odgovoriti ”Sve!”. Poslodavci to mogu shvaćati na dva (jednako loša) načina: Ili da mislite da znate sve ili da jednostavno ne znate što želite.  Nitko ne zna sve, a specijalizacijom za određeno područje lakše se dolazi do izvrsnosti.
 8. Prikladno se obucite! Iako ovoj industriji ne postoji strogi dress code, to nikako ne znači da se na razgovoru za posao trebate pojaviti u trenirci ili kratkim hlačama. Ispeglana košulja i traperice su kombinacija koja uvijek ostavlja dobar dojam.
 9. Budite realni! Ako ste upravo izašli s fakulteta i tražite svoj prvi posao, ne očekujte odmah direktorsku poziciju i plaću od 15.000 kuna. Od ”juniora” se očekuje da mogu obaviti dio posla uz nadgledanje, od ”seniora” da veliku većinu posla mogu obaviti samostalno, a od ”arhitekta” da mogu obaviti cijeli posao od početka do kraja.  Budite svjesni toga kada budete pregovarali o poziciji i plaći te nikada nemojte reći da vam je novac najveća motivacija za posao.
 10. Budite svoji! U društvu je čest stereotip da su IT-jevci zatvorene i nekomunikativne osobe, koje van posla baš i nemaju interese i društveni život. Ako se budete tako nastojali prikazati na razgovoru za posao, gotovo ga sigurno nećete dobiti jer nitko ne želi takvog suradnika.  Pokažite da ste simpatična osoba i da možete biti ugodan kolega.  Ako nijanse odlučuju, poslodavac će se uvijek odlučiti za onog kandidata za kojeg misli da će se bolje uklopiti u kolektiv.
 11. Improve your English skills! Ono što je u medicini latinski, u IT-u je engleski jezik! Izvrsno poznavanje jezika (pogotovo u pisanoj komunikaciji) neophodno je za kvalitetno obavljanje posla, uspješnu komunikaciju s klijentima, ali sve više i za pisanje internih dokumenata i izvještaja.  Nemojte se iznenaditi ako vaš potencijalni poslodavac već u samom oglasu zatraži da životopis, zamolbu i rješenja postavljenih zadataka napišete na engleskom jeziku, organizira posebno testiranje ili vam usred razgovora kaže: ”Can we talk in English now?”  So, make it perfect!
 12. Budite spremni učiti! Jedina stvar koja je stalna u IT sektoru su promjene. Koliko god imali znanja, vještina i iskustava, morate biti spremni na daljnje učenje i usavršavanje.  Svakako to pokažite jer poslodavcima je želja za napretkom često jedan od ključnih faktora za izbor zaposlenika.  Edukacije koje nudi Edunova jasan su znak da ste osoba koja je spremna ulagati u svoje usavršavanje i mogu vam donijeti ”dodatne bodove” kod poslodavca.
 13. Ne odbijajte prakse ili stručna osposobljavanja! Ako ste novi u ovome, morate biti svjesni da se od nečega mora početi. Studentska praksa ili rad za ”minimalac” nisu baš nešto najprofitabilnije što vam se u životu može dogoditi, ali oni vas svakako mogu ”lansirati” na neko bolje mjesto u budućnosti.    Ove stavke u životopisu i iskustvo koje steknete mogu vas jednom staviti u prednost nad ostalim kandidatima i približiti željenom poslu.
 14. Pratite što se događa u vašoj okolini! Osijek Software City i Edunova često organiziraju besplatne seminare i radionice na kojima možete čuti zanimljive informacije, naučiti nešto novo te steći poznanstva. Što je vaša mreža kontakata šira, veće su i šanse da netko uoči vaše sposobnosti. Umrežavanje i razmjena iskustva uvijek dobro dođu, a mogu vas dovesti i do novih poslovnih prilika.
 15. Internet vam je prijatelj! Možda zvuči kao floskula, ali uz Internet vam je skoro cijeli svijet na dlanu. Koristite ga za traženje novih poslovnih prilika, seminara i edukacija, proučavanje potencijalnih poslodavaca, ali i stjecanje novih znanja i praćenje trendova u industriji. Ako čitate ovaj članak, već ste na dobrom putu prema novom IT poslu.
 16. Usudite se pokušati! Ako nešto ne pokušate, šanse za uspjeh su vam jednake nuli.   Pošaljite otvorenu zamolbu za posao poslodavcima za koje biste voljeli raditi.  Neki  vam poslodavci neće odgovoriti, ali bit će i onih koji će svakako cijeniti vaš trud.  Na nekim razgovorima za posao možda ćete doživjeti neuspjeh, ali ne dopustite da vas to obeshrabri.  Analizirajte ”što je pošlo po zlu” i poduzmite sve da se nešto slično ne ponovi u budućnosti.  Ako nešto naučite iz njega, neuspjeh je samo korak do uspjeha u budućnosti.

Želimo vam uspješnu primjenu savjeta i puno uspjeha u pronalasku posla!  Ako se želite specijaliziranu IT edukaciju,  poboljšati znanje engleskog jezika ili dodatne savjete u karijeri, vaša Edunova vam stoji na raspolaganju!