10 načina koji će vam pomoći da brže i efikasnije učite - Edunova

10 načina koji će vam pomoći da brže i efikasnije učite - Edunova

photo 1434030216411 0b793f4b4173
Objavljeno: 05. lipnja, 2018.

„Toliko toga za učenje, a tako malo vremena“ – ovako bismo mogli opisati kraj školske i akademske godine. Srećom, postoji puno tehnika koje možete iskoristiti kako biste si olakšali i ubrzali učenje, a mi vam donosimo 10 načina koji vam mogu u tome pomoći.

  1. Zagrijte mozak!

Baš poput mišića prije vježbanja, vaš mozak treba zagrijavanje prije učenja kako bi se probudio i funkcionirao kako treba. Nađite brzu mentalnu aktivnost koja vam odgovara, kao što je recimo brojanje unazad, da biste opustili um i pripremili ga za proces učenja.

  1. Sastavite si raspored učenja

Strukturiranje vašeg vremena učenja može vam pomoći da se bolje organizirate, razvrstate svoje ciljeve i smanjite stres. Napravite si raspored učenja u kojem ćete rasporediti vrijeme za učenje, kao i vrijeme za relaksaciju u izvedivim intervalima.

  1. Služite se višestrukim metodama učenja

Istraživanje Judy Willis navodi da što više područja mozga pohranjuje podatke o nekoj temi, tim više postoji međusobno povezivanje. Dakle, korištenje više od jedne metode učenja pomaže nam u pamćenju više informacija. Kombinirajte metode učenja za istu temu – slušajte podcastove, napravite i analizirajte skice, pričajte s prijateljima o onome što ste naučili.

  1. Steknite praktično iskustvo

Stjecanjem praktičnog iskustva možete potaknuti i poboljšati svoje učenje, stoga pronađite načine kojim ćete primijeniti svoje nove vještine u svakodnevnom životu! Primjerice, ako želite poboljšati svoje pisanje, krenite pisati blog ili ako nešto želite naučiti, volontirajte i tražite poslove kojima ćete steći iskustvo.

  1. Fokusirajte se na jedan zadatak

Istraživanja pokazuju kako multitasking zapravo može ometati proces učenja, stoga se trebate fokusirati na obavljanje samo jednog zadatka. Tako ćete se si skratiti vrijeme ukupnog obavljanja posla, poboljšati kvalitetu, a samim time si donijeti i bolje rezultate.

  1. Redovito se ispitujte

Na Internetu možete pronaći različite kvizove ili testove na zadane teme kojima možete testirati svoje znanje. Istraživanja su pokazala kako osobe koje se redovito ispituju duže zadržavaju informacije u usporedbi s onima koji to ne čine.

  1. Nagradite se!

Nagrađivanjem se možete dodatno motivirati, a oslobađanje dopamina u mozgu, koji direktno utječe na naše raspoloženje, učenje, pamćenje i koncentraciju, daje nam osjećaj zadovoljstva kad završimo ono što smo zamislili. Dakle, kao što smo već naveli, sastavite si raspored učenja, podijelite si zadatke i radite ih jednog po jednog. Nakon što završite ono što ste htjeli – nagradite se!

  1. Obratite pažnju na okruženje

Istraživanja pokazuju da neprikladno okruženje može negativno utjecati na to kako učite i pamtite informacije. Pobrinite se da vaše okruženje bude čisto, uredno i ugodne temperature, a svako malo ustanite i promijenite mjesto učenja.

  1. „Prevarite“ sami sebe da uživate u izvršavanju zadatka

Mnoga istraživanja pokazuju kako najjednostavnije glumljenje smiješka može pozitivno utjecati na naše emocije, tako da primjenjivanje ovoga na učenje može pomoći da ono postane pozitivno iskustvo. Dakle, natjerajte se smješkati dok pokušavate učiti!

  1. Brinite o svom tijelu

Vježbanje samo 15 minuta dnevno može poboljšati vašu memoriju i sposobnost jasnog razmišljanja. Ako se borite s koncentracijom, možete se otići kratko prošetati ili vježbati. Trebali biste dovoljno spavati, piti više vode, a možete si pomoći i ako budete jeli više tamne čokolade! Ona čini da vaš mozak proizvodi dopamin, hormon koji pomaže pri bržem učenju i pamćenju. Ako imate kompliciran zadatak pred sobom, slobodno pojedite par kockica tamne čokolade koja sadrži barem 70% kakaa, ali – nemojte pretjerati!

Izvor: https://brandongaille.com/25-ways-to-learn-faster-and-master-anything/